Friday, November 17, 2023

 

Rustig,

 

Met mijn Belichaamde Taal (BT) voel ik mij rustig, maar met mijn Ontlichaamde Taal (OT) ben ik altijd onrustig. De rustige zorgeloosheid, die tot stand is gekomen vanwege het stoppen van mijn OT en het voortgaan van mijn BT, drukt mijn Taal Verlichting (TV) uit. Hoe werkt die BT, die mijn welzijn, mijn TV, verwoordt? Blijf rustig. Doe het maar rustig aan. Haal eens rustig adem. Laat je stem eens rustig klinken. Vertel eens rustig aan jezelf wat er aan de hand is.

 

Rustig met jezelf praten, naar jezelf luisteren en dus echt aan jezelf laten weten, wat jij in staat bent om aan jezelf, maar ook aan anderen, te zeggen, maakt je wijs. Je laat je dan niets meer wijs maken, door wat anderen tegen je zeiden. Als je met jezelf praat over wat anderen jou zeiden, dan hoor je helemaal geen wijsheid, maar domheid, maar als je eindelijk eens rustig gaat luisteren naar wat jij aan jezelf kunt zeggen, dan hoor je je eigen intelligentie spreken.  

 

Men zegt heel vaak tegen iemand anders: doe eens rustig, maar men zegt dit nooit tegen zichzelf. Zelfs al zegt men dit tegen zichzelf, dan maakt dit ons nog onrustiger dan we al waren. Ook al zeggen we het nog zo vaak, tegen onszelf, dat we het rustig aan gaan doen, we horen het niet, omdat we het niet op een rustige manier zeggen. Ook als we, blijf rustig, tegen anderen zeggen, dan zeggen we dat meestal op een toon, die niets met rust te maken heeft.

 

Alleen als wij BT, in plaats van OT hebben, dan heeft het zin, om, nou, rustig maar, tegen onszelf of tegen anderen te zeggen. Het kalmerende effect van taal, gaat altijd gepaard met onze rustige, aangename en dus niet-dreigende klank. Je houdt jezelf niet rustig, zolang je, hou jezelf rustig tegen jezelf zegt, op een bezorgde, angstige of strenge toon. Ook horen we vaak het ongeduldige, ja, rustig aan maar, wat leidt tot het maken van fouten en ongelukken. En, dan is er natuurlijk ook nog het Haagse dialect, waarin we kankeren en elkaar zeggen, doe effe lekker rustig.

 

In BT zijn wij het helemaal met elkaar eens en als wij dan tegen elkaar zeggen, laten we even een rustig plekje opzoeken, dan vinden wij dat plekje ook. Met andere woorden, onze taal heeft dan goede en juiste gevolgen. Het is echt waar, dat wij in BT tot rust komen op een wijze, die wij nog nooit eerder hebben meegemaakt, want we zijn nog nooit eerder werkelijk rustig geweest met onze taal. Als iemand met BT, rustig maar, tegen zichzelf zegt, dan wordt hij of zij rustig, van wat hij of zij tegen zichzelf zegt.

 

Men zegt, dat een leider altijd rustig en kalm moet blijven, maar iemand zoals ik, die het verschil kent tussen OT en BT, die weet, met 100% zekerheid, dat iedereen die altijd zogenaamd rustig en kalm blijft,    die doet met OT alleen maar alsof hij of zij rustig en kalm is. Met OT kunnen wij nooit rustig en kalm zijn. Als wij zeggen, daar moet je maar eens rustig over nadenken, dan ontgaat ons vrijwel meteen het feit dat wij dit alleen maar zeggen. Dat zogenaamde nadenken, is iets wat wij altijd zeggen en tenzij wij zogezegd hardop nadenken, stelt het geen moer voor, omdat het de essentieele verbinding tussen onze taal en ons andere gedrag verbreekt. De veel beklaagde splitsing tussen ons zogenaamde denken en doen, komt omdat wij niet rustig kunnen praten.

 

Ik garandeer je, dat wanneer je rustig hardop met jezelf gaat praten en het grote verschil tussen je BT en je OT gaat onderkennen, dat je dan, met BT, tot het onomstotelijke besef komt, dat je natuurlijk ook zo met anderen kunt en wilt praten. Als je dus BT oftwel rustige taal met anderen begint te hebben, dan wordt je helemaal rustig en dan ontvouwt zich jou TV. Het is vanwege je rustige BT met anderen, dat je wordt erkent in wie jij werkelijk bent. Ook al ontdek je je TV in het rustig praten met jezelf en in het erkennen en verkennen van het verschil tussen je BT en je OT, toch ga je pas echt geloven in je eigen TV, als jij jou rustige BT met anderen gaat hebben.  

 

Hier is een voorbeeld van OT. Iemand zegt tegen je, ik zeg het je niet nog een keer, maar op zo’n rustige toon, dat het zo dreigend mogelijk klinkt. BT is geen ideaal, maar een werkelijkheid, omdat de klank van je stem van invloed is op je zenuwstelsel. Jou hele zenuwstelsel gaat rustig worden, vanwege jou klank, die jou taal voortbrengt. Rustig betekent ook geen verstoring en dus een stroom van jou taal, die alleen met jou belichaamde stem-klank tot stand kan komen. Je zult met BT bemerken, dat jou taal een rustige plek gaat creeren en beschermen, waar jij jou geluk gaat vinden en kunt blijven ervaren. We hebben het allemaal wel eens een keertje gehoord en meegemaakt, maar zeker niet vaak genoeg. Het was waarschijnlijk ook slechts de ander, niet wijzelf, die zei, rustig maar, met een diepe, welluidende stem, waarin geen enkele agitatie doorklonk.  

No comments:

Post a Comment